Benjamin Claessens
Associate Professor
Benjamin Claessens studeerde in 2016 af als bio-ingenieur aan de Vrije Universiteit Brussel. Geïnteresseerd in nieuwe methoden om chemische grondstoffen te produceren uit groenafval, startte hij er zijn doctoraat. Tijdens dat onderzoek, onderzocht hij nieuwe methoden om zulke chemische grondstoffen voldoende zuiver te krijgen om te gebruiken in concrete toepassingen. Van 'vuil' afval naar 'propere' grondstof. Hiervoor gebruikte hij materialen met extreem kleine poriën, die zich gedragen als een spons. Zijn doctoraatsonderzoek leidde tot een Gustave-Boël Sofina prijs, die hem toe liet om me verder te specialiseren aan de universiteit van Edinburgh.
Daarna was hij voor 18 maanden aan de Universiteit Gent verbonden. Hij onderzocht opnieuw materialen met extreem fijne poriën, maar deze keer met een toepassing als filter. Belangrijk om op een energie-efficiënte manier nieuwe medicijnen te kunnen produceren. Dit project was een samenwerking tussen onderzoeksgroepen verbonden aan alle Vlaamse universiteiten en het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO).
Sinds kort is hij verbonden als onderzoeker aan de universiteit van Aix-Marseille. Zijn onderzoeksgroep werkt rond het gebruik van materialen met extreem kleine poriën voor de zuivering van gassen. Voorbeelden zijn de verwijdering van CO2 uit rookgassen, de atmosfeer, de scheiding van propaan en propyleen ... We proberen de enorme selectiviteit van nanoporeuze materialen te gebruiken om chemische processen energie-efficienter en duurzamer te maken.
Na zijn doctoraat behaalde Benjamin 3de plaats op de Vlaamse PhD cup. Sindsdien probeert hij de resultaten van zijn onderzoek op een begrijpbare manier te communiceren naar een breed publiek, onder andere via blogposts op deze site, maar ook via lezingen,... Ben je geïnteresseerd? Neem dan zeker contact op.